Wat zijn de beste espresso bonen?


Er is iets met een goede espresso – het aroma, de scherpe smaak, de bevredigende smaak, de tinteling die het achterlaat in je gehemelte. Het is zo veel meer dan gewoon een kopje koffie. Als het goed gedaan wordt, kan het de beste koffie zijn die je ooit gedronken hebt.

Maar er zit een addertje onder het gras. Als de bonen niet goed zijn, kan zelfs de beste espressomachine en een barista van wereldklasse iets slap, zuur of flauws maken. Hoe kun je dit voorkomen?

Maak je geen zorgen. In dit artikel geven we negen van de beste espressobonen reviews, zodat je elke dag de lekkerste espresso kunt maken.

espresso bonen

Beste koffiebonen voor espresso

Natuurlijk, onze lijst met de beste koffiebonen is het neusje van de zalm, maar ze smaken niet allemaal geschikt voor espresso. Laten we daarom nu eens kijken naar de beste espresso bonen met een beetje meer diepgang hieronder:

Rioba | Espressobonen | Extra Dark Roast | 1kg

Rioba | Espressobonen | Extra Dark Roast

Bekijk de dagprijs

Rioba extra dark roast heeft net wat meer power dan de dark roast en is daardoor uitermate geschikt voor melk varianten of sterke espresso. Smaken als cacao worden pure chocolade, bruine suiker volle body met een notige smaak van halzenoot. De 100% Arabica koffiebonen zijn UTZ en klimaatneutraal gecertificeerd. De verpakking is gemaakt van aluminium vrij materiaal.

Decafeine espressobonen Caffe con Amore

Decafeine espressobonen Caffe con Amore

Bekijk de dagprijs

Decafeine espressobonen Caffe con Amore 1 kilo.


De Caffe Con Amore Decaffeinato 1 Kg is speciaal voor mensen die van een espresso willen genieten, zonder de cafeïne. De cafeïne is op natuurlijke wijze ontrokken uit de koffiebonen. Deze melange heeft een cafeïne gehalte van minder dan 0,1%, maar heeft zijn uitgesproken “espresso” karakter behouden.

Verona – Espressobonen 1000 gram – 100% Arabica

Verona - Espressobonen 1000 gram - 100% Arabica

Bekijk de dagprijs

Milde uitgebalanceerde espresso waarin Brasil Cerrado (Rainforest certified) prachtig combineert met koffie geteeld op de vulkanische hellingen van Costa Rica.

Douwe Egberts Dark Roast Espressobonen Biologisch & Fairtrade

Douwe Egberts Dark Roast Espressobonen Biologisch & Fairtrade

Bekijk de dagprijs

  • 100% Biologisch en 100% Fairtrade.
  • Ontdek het dubbel gecertificeerde Douwe Egberts Biologisch en Fairtrade assortiment.
  • Douwe Egberts Dark Roast Espresso Biologisch en Fairtrade is een melange samengesteld uit 100% Fairtrade gecertificeerde Arabica en Robusta bonen.
  • De bonen zijn donker gebrand en krachtige smaak.
  • Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door tonen van toffee en chocolade en hinten van dadels en rijpe pruim.

Douwe Egberts – Espresso (bonen)

Douwe Egberts - Espresso (bonen)

Bekijk de dagprijs

Een donker gebrande melange met complexe koffie aroma’s. Met de intense nasmaak van een echte espresso koffie. Zeer donker gebrand voor een krachtige smaak en karakterstieke espresso aroma’s.

Koffie Douwe Egberts Espresso Bonen Dark Roast

Koffie Douwe Egberts Espresso Bonen Dark Roast

Bekijk de dagprijs

Speciale melange voor de krachtige espresso smaak. Geschikt voor de meeste espresso apparaten

Lavazza – Espresso Barista Intenso bonen

Lavazza - Espresso Barista Intenso bonen

Bekijk de dagprijs

Lavazza Espresso Barista-melanges zijn speciaal gemaakt voor een volledige professionele ervaring, om uw espresso precies zo te bereiden als originele Italiaanse barista’s, met een espressomachine of volautomatisch.

Grootmoeders Koffie | Selecta Espresso Bonen 1kg | 100% Arabica

Grootmoeders Koffie | Selecta Espresso Bonen 1kg | 100% Arabica

Bekijk de dagprijs

Deze mengeling is samengesteld uit ’s werelds fijnste en meest aromarijke koffies, handgeplukt, uit de hoogvlakten van Cost-Rica, Mexico, Honduras en andere Centraal-Amerikaanse landen. Dankzij het toevoegen van de meest complete en rijke koffie, de “Guateamal Antigua” krijgt de mélange een bijzonder evenwichtig en compleet karakter.

De zachte ambachtelijke branding en de fijne samenstelling, 100 % arabica, maakt de koffie zeer licht verteerbaar

Caffe Vergnano 1882 – Espresso Bonen – 1 kg

Caffe Vergnano 1882 - Espresso Bonen - 1 kg

Bekijk de dagprijs

Proef de smaak van Italie met deze authentieke Italiaanse koffiebonen melange. Caffé Vergnano 1882 Espresso is een heerlijk volle en geurige melange van perfect gebalanceerde arabica- en robustabonen. Caffé Vergnano 1882 Espresso heeft een krachtige, maar zachte smaak. De rijke smaak van de arabicabonen garandeert een zoete smaak met fruitige aroma’s, vaardig gecombineerd met de beste robustabonen uit Azie. Het eindresultaat is een heerlijke koffie met een volle body en een prachtige cremalaag.

Wat bepaalt een goede espressoboon?

We kunnen niet simpelweg zeggen dat we bepaalde bonen lekker vinden omdat we ze lekker vinden. Natuurlijk, het subjectieve gevoel is essentieel, maar het is niet het enige criterium. Er zit een koffiewetenschap achter goede espressobonen.

Hier is waar je op moet letten bij het kiezen van de bonen voor jou:

Espressobonen versus gewone koffiebonen. Is er een verschil?

De meeste single origin bonen zouden een slechte keuze zijn voor espresso. Donker gebrande bonen zijn het beste voor klassieke espresso, of in ieder geval een donkerder-gemiddelde branding. Zogenaamde blonde brandingen worden ook verkocht als uitstekende bonen voor espresso.

Espressobonen versus gewone koffiebonen. Is er een verschil?

De meeste single origin bonen zouden een slechte keuze zijn voor espresso. Bonen met een donkere branding zijn het meest geschikt voor klassieke espresso, of in ieder geval een donkerder-gemiddelde branding. Zogenaamde blonde brandingen worden ook verkocht als uitstekende bonen voor espresso.

Kortom, de gemiddelde en lichte branding die u graag gebruikt in een pour over, druppelkoffiezetapparaat of vergelijkbaar koffiezetapparaat, loopt het risico zuur te worden in een espresso. Om dit te compenseren wordt voor espresso een donkere branding gebruikt. Maar sommige koffiebranders besparen op de kosten door goedkope bonen te gebruiken, omdat een donkere branding of espressobranding de doffe smaken van bonen van lage kwaliteit kan maskeren.

Een oplossing is om bonen van één herkomst te kopen – maar vergeet een goed gemaakte melange niet. Sommige goede espressobonen melangeren bonen uit verschillende regio’s, om de perfecte balans tussen zoet en bitter te vinden. En even een geheugensteuntje bij het kopen van koffiebonen: CONTROLEER ALTIJD DE BRANDDATUM.

Als je meer wilt weten over het verschil tussen gewone bonen en espressobonen: lees dit: espressobonen vs koffiebonen.

Single-Origin of Espresso Blend?

Blenden geeft een getalenteerde koffiebrander de kans om de smaak van espresso in balans te brengen. Fruitig, aards, zuur, bitter: in een espressomachine zijn de korte zettijd en de lagere temperaturen een beloning voor een koffieproducent die weet hoe hij verschillende koffiesoorten moet combineren voor het beste effect. Hoewel koffie van één bepaalde herkomst een uitstekende manier is om je smaakpapillen in te stellen op de smaken waar je van houdt, zijn melanges bij espresso vaak in het voordeel.

De eerste vraag over melanges betreft het type koffieboom waarvan de bonen afkomstig zijn. Bijna alle espresso van één herkomst wordt gemaakt van Arabica-bonen. Deze bonen van hoge kwaliteit hebben een complexer smaakprofiel dan de minder dure Robusta. Arabica-bonen worden over de hele wereld geteeld, waarbij elk teeltgebied iets andere kenmerken heeft.

Robusta-bonen hebben meer cafeïne en meer bitterheid – maar dat kan een voordeel zijn voor espresso. Sommige espressomelanges bevatten om deze reden kleine hoeveelheden (20 tot 25%) Robusta-bonen. Robusta-bonen hebben ook een hoger cafeïnegehalte, dus als je op zoek bent naar een oppepper, hebben ze ook hun voordelen. Hier kun je meer te weten komen over deze soorten koffiebonen.

Espressobonen en koffieproducerende regio’s

De koffieproducerende regio’s in de wereld bieden allemaal karakteristieke smaken. Hoewel elke koffieplantage zijn eigen klimaat en bodem heeft (net als een wijngaard), heeft elke regio de neiging om verschillende elementen van smaak en aroma te bieden:

Sumatra is een uitstekende keuze voor DARK ROAST. Het natte pelproces dat daar wordt gebruikt, produceert een aardse, paddestoelachtige smaak die zelfs in de donkerste French roast doorklinkt. Als u houdt van de rokerige smaak van een boven een houtskoolvuurtje geschroeide portobellopaddenstoel, bent u wellicht dol op koffie uit Sumatra.

Zuid- en Centraal-Amerikaanse koffies zijn populair in MEDIUM ROASTS.

Deze koffiesoorten hebben doorgaans een heldere zuurgraad, met meer fruit- en florale toetsen. Met een fijne maling en aandacht voor warmte in je espressomachine kun je met bonen uit Colombia of Guatemala een geweldige espresso zetten. Braziliaanse koffie heeft over het algemeen een lichtere, zoetere smaak, die zeer geschikt is om te worden gemengd met sterkere bonen voor espresso.

Afrika zorgt voor een diepe mineraliteit, deels door de bodem en het klimaat, maar ook door de dry-processing methode, waarbij de koffiebonen in de zon te drogen worden gelegd. Dit concentreert sterkere, DONKER KLEURIGE FLAVOREN in de resulterende koffie. Tonen van chocolade en fruit (vooral in Ethiopische koffie) zorgen voor een complex, evenwichtig kopje espresso.

Indonesië staat evenzeer bekend om de vulkanische prikkeling die zijn bodem aan de nasmaak toevoegt als om zijn rijke, krachtige smaak en goed uitgebalanceerde zuurgraad. Zelfs in een medium donkere branding hebben Indonesische bonen de body om een geweldige espresso te maken.

Tips voor het genieten van espressobonen

Welke espressobonen je ook kiest, hier zijn een paar dingen waar je op moet letten om er het beste uit te halen. Dit zou voor de hand moeten liggen, maar je moet al een espressomachine van goede kwaliteit hebben. Duh.

Zorg ervoor dat je een fijne maling gebruikt; goede espressomachines vereisen een zeer fijne maling. Dit is een andere manier om de lagere brouwtemperatuur te compenseren – een fijnere maling zorgt voor een snellere extractie, wat de smaak in balans helpt brengen.

Kijk naar de crema voor een indicatie van je maling.

Een sleutel om te weten of je espresso fijn genoeg gemalen is: let op de crema, dat gouden laagje bovenop het kopje. (Over kopjes gesproken, hier vind je een overzicht van de beste espressokopjes op de markt). Als je crema dun is of te veel grote bubbels bevat, probeer dan een fijnere maling. Op automatische espressomachines met ingebouwde maler zou u dit moeten kunnen aanpassen.

U kunt uw espresso natuurlijk ook voorgemalen bestellen – dat is niet de beste keuze, maar beter dan een te grove maling.

Leer goed te tamperen.

Behalve dat de maling fijn genoeg moet zijn, moet u er ook voor zorgen dat u het filtermandje goed tampt. Het tampen beïnvloedt hoe snel het water door de puck stroomt wanneer je een shot trekt. Je hebt 30 pond druk nodig om ervoor te zorgen dat de maling dicht genoeg opeengepakt zit om goed te kunnen trekken – te weinig druk en het water stroomt er te snel doorheen.

Zorg ervoor dat uw espresso vooraf wordt geïnfuseerd.

Als u een superautomatische espressomachine van goede kwaliteit gebruikt, moet deze zijn uitgerust met een pre-infusiecyclus. Pre-infusie heeft dezelfde functie als de bloom bij een pour-over: het maakt de koffiemalen nat en laat de CO2 vrijkomen die tijdens het branden is opgeslagen. Maar bij espresso helpt de pre-infusie ook de snelheid van de doorstroom door de maling te regelen: omdat de maling opzwelt wanneer ze nat is, vertraagt ze de waterstroom en zorgt ze zo voor een vollediger extractie.