Droomt u ervan om thuis drankjes van barista-kwaliteit te bereiden met slechts één druk op de knop? Dan hebt u een volautomatische espressomachine nodig. Het Zwitserse merk Jura wordt universeel erkend als een van de beste in de branche.
De Jura D6 is een van hun nieuwste modellen, maar hij heeft al bewezen ongelooflijk populair te zijn. Ze hebben hun best verkopende E-line genomen en de minst belangrijke toeters en bellen verwijderd. Het resultaat is een meer betaalbare machine die nog steeds alles heeft wat je nodig hebt voor een fantastische ochtendbrouwsel.
Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Dat dachten wij ook, dus besloten we op onderzoek uit te gaan. Lees deze Jura D6 review om te bepalen wat we geleerd hebben en of deze machine geschikt is voor u.
Samenvatting: De Jura D6
- Bean-to-cup machine die koffie, espresso of een cappuccino kan bereiden
- Goedkoopste Jura model met Pulse Extraction Process (P.E.P.) brouwen en een melkopschuimer
- Duurzaam ontwerp en strak, modern design
De Jura D6 was alles wat ik wilde dat het zou zijn. Zo gemakkelijk te gebruiken en erg handig. De koffie was geweldig, maar wat me verbaasde was hoe goed de espresso was.
De Jura D6 Automatische Koffiemachine Review
Het Jura D6 koffiezetapparaat is een nieuwe toevoeging aan het assortiment van Jura. Het werd ontworpen om de Impressa C60, die nu uit productie is, te vervangen en te verbeteren door een goedkoper alternatief te bieden voor de best verkopende modellen uit de Jura E lijn, de Jura E6 en E8.
De D6 werd in 2018 voor het eerst in Europa geïntroduceerd en het jaar daarop in Noord-Amerika uitgebracht. Het is het goedkoopste Jura-model dat een melkopschuimer bevat, waardoor het een geweldige koop is voor espresso- en cappuccinoliefhebbers met een budget.
Ontwerp
De Zwitserse Jura espressomachines hebben zich altijd onderscheiden door hun stijlvolle design, en juist om die reden hebben ze talloze prijzen gewonnen (1). Dat de Jura D6 een van de goedkoopste modellen van Jura is, wil niet zeggen dat hij daarom minder aantrekkelijk is.
Net als alle machines van het merk heeft de Jura D6 automatische koffiemachine een slanke en moderne uitstraling, met strakke lijnen en een gepolijste look.
Hij is verkrijgbaar in twee kleuren, platina of pianozwart. Hij is relatief compact voor een espressomachine met ingebouwde molen, met afmetingen van slechts 28 cm breed bij 34,5 cm hoog bij 41,5 cm diep en een gewicht van net geen 8,7kg.
In de meeste opzichten is de Jura D6 qua uiterlijk vergelijkbaar met de duurdere Jura E6. Het belangrijkste verschil is dat de D6 geen TFT-kleurenscherm heeft. In plaats daarvan wordt hij bediend met een draaischakelaar in combinatie met een display met platte tekst. Dit is even intuïtief in het gebruik en houdt de kostprijs van de D6 veel lager, hoewel het de machine minder hightech stijl geeft.
Aan de rechterzijde van de machine bevindt zich de bonencontainer, die plaats biedt aan ongeveer 200 gram koffiebonen. Het is voorzien van een hermetisch afgesloten bovenkant, zodat uw koffie zo vers mogelijk blijft. Aan de linkerkant van de Jura D6 bevindt zich het waterreservoir, met een inhoud van 1,9 liter. U kunt het van bovenaf bijvullen of het verwijderen en naar een kraan brengen.
Zetsysteem
De grootste update van de Jura D6 ten opzichte van de C60 die hij moest vervangen, is de toevoeging van het P.E.P brouwsysteem. Jura introduceerde deze nieuwe zetmethode een paar jaar geleden, en het was aanvankelijk alleen voorbehouden aan hun duurdere modellen. Gelukkig voor ons was het zo’n succes dat ze het nu over de hele productlijn uitbrengen.
P.E.P. staat voor Pulse Extraction Process-technologie, en wordt alleen gebruikt bij de bereiding van een espresso, niet bij het zetten van koffie. In de P.E.P.-modus gaat de pomp met tussenpozen aan en uit, zodat het hete water pulserend door de puck gemalen koffie stroomt. Het resultaat is een rijkere espresso met een dikker crèmelaagje. De smaak is ook evenwichtiger, met minder bitterheid of zuurheid (2).
Volgens ons, is een van de grootste voordelen van volautomatische machines ten opzichte van halfautomatische modellen hun consistentie, wat zeker geldt voor de Jura D6. Welke drank u ook kiest, de kans op gebruikersfouten is nihil (3).
De automatische systemen in deze koffiemachines maken het vaak gemakkelijk om schoon te maken, terwijl ze consistentie en betrouwbaarheid leveren, welke drank u ook kiest om te bereiden.
De Jura D6 automatische koffiemachine maakt gebruik van een 15-bar pomp van Invensys om de gepulseerde extractie uit te voeren of een koffie te zetten. Dit levert meer dan genoeg druk voor een echte espresso, die slechts 8 of 9 bar nodig heeft voor een goede extractie.
Wat is de capaciteit?
Een ander leuk voordeel van het merk Jura is dat de koffiezetgroep in Jura koffiemachines meer koffie kan bevatten – van 5 tot 16 gram – dan de meeste concurrenten, zoals De’Longhi, Saeco en Philips. Dit zorgt voor een sterkere espresso, die meer lijkt op wat u zou krijgen van een barista in een koffiehuis.
Voordat u kunt gaan zetten, moet u eerst de bonen malen. Als bean-to-cup machine heeft de Jura D6 een ingebouwde maler, de Aroma G2. De naam komt voort uit het feit dat hij zo ontworpen is dat de smaak en het aroma van je koffie het best behouden blijven. Hij heeft roestvrijstalen bramen en 12 instelbare maalinstellingen.
Als u ‘s ochtends efficiënt te werk wilt gaan, zult u de snelle opwarmtijd van de D6 zeker op prijs stellen. Dankzij het thermoblokverwarmingselement van 1450 watt bent u in ongeveer 30 seconden klaar om te zetten.
De melkopschuimer, die Jura het Cappuccinosysteem noemt, is een buisvormig ontwerp. U plaatst het slangetje dat uit de machine komt in een kan met melk naar keuze, en het zuigt de melk in de machine om op te schuimen. Veel gebruikers houden van dit systeem vanwege de flexibiliteit, maar zoals we hieronder zullen bespreken, moet u niet vergeten de melkslang na elk gebruik te reinigen. Als u thuis geen goede melkkan hebt, verkoopt Jura zowel glazen als gekoelde opties.
Op de duurdere modellen van Jura zult u de zogenaamde Fine Foam-technologie aantreffen, in plaats van het Cappuccinosysteem. Het Fine Foam melksysteem produceert een romiger microschuim in plaats van luchtig schuim, en deze modellen zullen een betere keuze zijn voor degenen die liever lattes drinken dan cappuccino’s.
Koffiekwaliteit en veelzijdigheid
In vergelijking met sommige van Jura’s chiquere en duurdere machines, zal de veelzijdigheid van de D6 niet zo groot zijn. In dit geval krijgt u waar u voor betaalt.
De Jura D6 maakt in principe drie koffiedranken: cappuccino, espresso en koffie. Omdat hij twee uitlopen heeft, heb je ook de mogelijkheid om twee kopjes koffie of twee shots espresso tegelijk te zetten. Hij kan ook een gewoon kopje warme melk bereiden of heet water schenken.
Voor elke koffiedrank kunt u vier verschillende opties programmeren voor de koffiesterkte, twee verschillende temperaturen en het volume van de drank instellen. U kunt ook het melkschuimvolume aanpassen wanneer u een cappuccino maakt.
Dus hoewel de Jura D6 niet zo veelzijdig is als de grotere modellen, heeft u toch voldoende mogelijkheden om uw drankje aan uw smaak aan te passen.
Het enige wat echt ontbreekt aan deze espressomachine is de mogelijkheid om een echte romige latte te maken. De melkopschuimer werkt alleen op maximum, dus u krijgt altijd het luchtige schuim dat nodig is voor een cappuccino in plaats van het fijne microschuim dat meer geschikt is voor een latte (5). Latte-liefhebbers zullen misschien voor een ander model kiezen, maar cappuccinodrinkers zullen blij zijn dat dit een van de goedkoopste machines is die met één druk op de knop een cappuccino kan maken (6).
Als u cappuccino’s maakt, moet u er rekening mee houden dat de melkuitloop en de koffie-uitloop ongeveer 15 cm uit elkaar liggen, dus u hebt een mok nodig die minstens zo breed is als u hem tijdens het koffiezetten niet wilt verplaatsen. Dit hoeft geen probleem te zijn, want de meeste cappuccino’s worden toch in brede, komvormige mokken bereid. En in feite is het een verbetering ten opzichte van eerdere modellen, waarbij de melktuit verder naar de zijkant zat.
Nog aanpassingen?
Wat bij dit model ontbreekt, is een omloopgoot voor voorgemalen koffie. Deze zijn gebruikelijk bij machines voor het maken van kopjes bonen, omdat u op die manier iets anders kunt zetten zonder het bonenreservoir te legen. Bijvoorbeeld, als iemand in uw huishouden af en toe een kopje decaf wil. Het zou leuk zijn als dit in toekomstige edities opnieuw wordt geïntroduceerd.
Als u een techneut bent, zult u het waarderen dat de Jura D6 klaar is voor draadloze verbinding. Je hoeft alleen maar de Jura Smart Connect aan te schaffen, waarmee je verbinding kunt maken met de speciale J.O.E. app van Jura. Met de app en Smart Connect kun je al je programmeringen doen en zelfs je kopje koffie zetten met je smartphone of tablet.
Reiniging en onderhoud
Een kenmerk van alle Jura machines, hoe luxe ook, is dat de zetgroepen niet uitneembaar zijn. Er zijn zowel voor- als nadelen aan deze ontwerpbeslissing.
Een voordeel van de vaste zetgroep is dat deze machine duurzamer is. Er zijn minder bewegende delen, en het weerhoudt onervaren gebruikers ervan om te gaan knutselen. Het vereist ook minder regelmatige reiniging en onderhoud.
Het nadeel is echter dat wanneer er wel werk aan is, dit meestal duurder is. Om de zetgroep te reinigen, moet u Jura reinigingstabletten kopen en de reinigingscyclus van de machine doorlopen. Dit moet ongeveer om de 6 maanden gebeuren. Vervolgens is het raadzaam om de machine om de 2 à 3 jaar naar een erkende technicus te brengen voor een grondige reiniging en smering. Afhankelijk van uw gebruik kan het nodig zijn deze twee handelingen vaker of minder vaak uit te voeren.
Een uitneembare zetgroep hoeft daarentegen alleen maar te worden uitgenomen en één keer per week grondig te worden gespoeld. En het basisonderhoud is vaak thuis wel te doen.
Naast de zetgroep moet u ook het melkopschuimsysteem schoonhouden. Als u ooit per ongeluk ‘s nachts melk hebt laten staan, zult u het belang van deze taak begrijpen. Bedorven melk laat smaken en geuren achter die moeilijk te verwijderen zijn en die u zeker niet in uw koffie wilt!
Hoe zit het met het stoompijpje?
Het reinigen van de melkschuimbuis is geen fluitje van een cent bij de Jura D6, maar het is niet zo intuïtief als het zou kunnen zijn. Als je hem direct na het koffiezetten wilt reinigen, wat zeker het beste moment is, moet je door de menu’s klikken om de reinigingscyclus handmatig te starten. Hierbij wordt hete stoom door de buis gestuurd om deze te steriliseren. Een andere mogelijkheid is dat de D6 je er na 10 minuten aan herinnert dat de buis gereinigd moet worden, en dan is het een kwestie van één druk op de knop. Ik weet niet zeker waarom Jura heeft gekozen voor de uitgestelde reinigingscyclus.
Een leuke toevoeging aan de Jura D6 espressomachine is dat hij is uitgerust met Jura’s Intelligent Water System (IWS) en CLEARYL filters, nog zo’n stukje technologie dat vroeger alleen was voorbehouden aan de duurdere modellen.
De filters zorgen ervoor dat uw koffie de best mogelijke smaak heeft door alles wat u niet wilt uit uw water te filteren, zoals chloor en zware metalen, terwijl de belangrijkste mineralen behouden blijven. Tegelijkertijd helpen ze uw machine te beschermen tegen kalkaanslag, waardoor de frequentie van grote onderhoudsbeurten wordt beperkt.
De IWS koppelt de filterpatronen aan de machine met behulp van RFID-technologie. Dit coole ontwerp betekent dat je precies weet wanneer een waterfilter aan vervanging toe is. Je hoeft je geen zorgen te maken over een slechte waterkwaliteit als je filters te oud worden, en je hoeft je ook geen zorgen te maken over geldverspilling door ze te vroeg te vervangen.
Waar voor uw geld
Vergeleken met concurrerende merken die koffiezetapparaten maken, is de Jura over het algemeen aan de duurdere kant. De D6 is voor Jura begrippen een relatief eenvoudige machine, maar voor dezelfde prijs kunt u een volautomaat van De’Longhi of Saeco aanschaffen met veel meer toeters en bellen.
Dat gezegd hebbende, de reden waarom Jura’s duur zijn is omdat ze beter gemaakt zijn en duurzamer dan de anderen. Terwijl concurrenten meestal in China worden gemaakt, worden de Juras in Europa gemaakt. U betaalt op voorhand iets meer voor een Jura, maar u zult er waarschijnlijk jaren langer plezier van hebben.
Daar komt nog bij dat alle Jura-machines er zeer stijlvol uitzien. Zelfs de goedkoopste modellen, waaronder de Jura D6, zien er duur uit. Dit model zou niet misstaan in een luxe woning of directiekantoor.
De D6 is ook een van de weinige volautomatische espressomachines in deze prijsklasse, van welk merk dan ook, die een hands-off cappuccino kan maken. Meestal moet u er zijn om de mok te verplaatsen tussen het zetten van de espresso en het toevoegen van het melkschuim. Dus voor cappuccinoliefhebbers met een mok die breed genoeg is, is dit een nog betere prijs.
Zijn er extra kosten?
Een gebied dat ik mis in deze espressomachine is de waarde van de accessoires, die apart worden verkocht en prijzig zijn. De D6 wordt bijvoorbeeld niet geleverd met een melkkaraf of de Smart Connect. Door deze twee items toe te voegen, waarvan ik zou zeggen dat ze allebei een basisbehoefte zijn, worden de kosten van dit model met 10% verhoogd.
In dezelfde geest, en zoals eerder vermeld, moet u ook CLEARYL filters kopen, reinigingstabletten van het merk Jura, en betalen voor service van een gecertificeerde technicus. Vanuit het oogpunt van functionaliteit is het goed om merkproducten te gebruiken. Het maakt dit model zeer eenvoudig te bedienen en te onderhouden. Maar aangezien het merk Jura altijd een hoge prijs heeft, zult u meer moeten uitgeven dan alleen de prijs van de machine als u de Jura D6 espressomachine wilt bezitten.
Koop de Jura D6 Espressomachine niet als….
U de mogelijkheid wilt hebben om voorgemalen koffie te gebruiken – Naar mijn mening is het ontbreken van een bypass doser een van de grootste minpunten van de D6. Natuurlijk, zetten met versgemalen koffiebonen geeft een smaakvoller kopje koffie. Maar de optie om voorgemalen koffie toe te voegen is zo handig, vooral als je af en toe een kopje decaf of een brouwsel met een smaakje wilt zetten.
Als u niet zonder deze functie kunt, kijk dan eens naar de iets geavanceerdere Jura A9 of de best verkochte Jura E8.
U wilt meer drankkeuzes – Als espresso, koffie en cappuccino gewoon niet genoeg zijn, kijk dan eens naar enkele van de meer geavanceerde modellen van Jura. Deze voegen speciale dranken toe zoals lattes, macchiato’s en flat whites. U betaalt absoluut meer voor deze modellen, maar op de lange termijn betaalt u zich terug als u niet telkens naar het café hoeft te rennen als u trek hebt in een latte.
Voor thuisgebruikers is de Jura Z6 zo goed als het maar kan, met meer belangrijke functies dan je maar op een stokje kunt steken. Op kantoor is de Giga 5 een goede keuze, met een grotere capaciteit die is ontworpen om een hele directiekamer vol liefhebbers van diepe L tevreden te stellen.
U bent alleen geïnteresseerd in espresso – De D6 is de goedkoopste koffiemachine die Jura maakt die nog steeds melkdranken kan bereiden, maar hij is niet de goedkoopste in het algemeen. Als cappuccino niet jouw ding is, kun je zowel geld als ruimte besparen door te kiezen voor een van de ultracompacte modellen van het merk die alleen espresso maken.
Kijk eens naar de A1 of de Micro 1. De Micro 1 is niet langer in productie, maar je kunt nog steeds zowel nieuwe als gereviseerde modellen vinden bij verschillende distributeurs.
Conclusie
Als je een betaalbare volautomatische espressomachine wilt, die met één druk op de knop – of met het commando van een app – een cappuccino kan maken, dan is de Jura D6 een geweldige optie. Het is Jura’s meest betaalbare machine met een melksysteem, wat een mooie balans biedt tussen kosten en functie. En net als alle Jura espressomachines is hij slank, stijlvol en gebouwd om lang mee te gaan.
We hopen dat onze Jura d6 review u beviel. Laat het ons weten in de opmerkingen.
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle