Handige koffiewoordenlijst voor de echte koffieliefhebber

Weet jij alles op het gebied van koffie? Ken jij al de termen die in deze branche gebruikt worden? Weet je precies wat het verschil tussen een latte macchiato en een cappuccino is? Hieronder volgt een handige woordenlijst met koffie als thema. De koffiewoordenlijst is zo compleet mogelijk gemaakt. Test je kennis dus maar eens en kijk snel verder!

Woorden over koffie, deze lijst mag je niet missen

Als je een echte koffieliefhebber bent, dan ken je waarschijnlijk al veel van de onderstaande woorden. Maar er staan zeker ook termen in die nieuw zijn voor een ervaren koffiedrinker. Deze woorden die allemaal met koffie te maken hebben, hebben vaak een Italiaanse herkomst, waardoor ze soms minder makkelijk te duiden zijn. Deze handige woordenlijst over koffie helpt elke koffiedrinker op weg! Kijk snel of jij deze woorden al kent of zoek naar het woord waar jij naar op zoek bent. De woorden staan op alfabetische volgorde in deze koffielijst vermeld.

Koffiewoorden met een A

  • AA: Hoofdletters om de grootte van de koffieboon aan te duiden.
  • Aciditeit: Het zuurgehalte in de koffie.
  • Aeropress: Een bepaalde methode van zetten met behulp van twee cilindervormige buizen. De koffie gaat door een papieren filter.
  • Affogato: Een espresso met ijs erin, doorgaans vanille-ijs. Het wordt geserveerd als dessert.
  • Aged Coffee: Net als bij wijn verandert de smaak van koffie door deze te bewaren. Hoe langer de koffie bewaart wordt, hoe lager de zuurgraad in de koffie. Sommige soorten koffie worden opzettelijk blootgesteld aan vochtige lucht om het proces van ontzuring te versnellen.
  • Alajuela: De duurdere koffiesoorten afkomstig van Costa Rica.
  • Altura: Een bepaalde koffiesoort uit Mexico die doorgaans in de bergen wordt geteeld.
  • American Roast: Koffie die volgens Amerikaanse standaarden geroosterd is, een gemiddelde koffie.
  • Americano: Een Americano is een espresso die gemengd wordt met heet water, en dus minder sterk is. Een Americano kan overigens eveneens een cocktail zijn op basis van Martini en Campari. Om onduidelijkheid te voorkomen, kun je het beste een Café Americano bestellen.
  • Ankola: Arabica-koffie die specifiek uit Noord-Sumatra komt.
  • Antigua: Een koffiesoort uit Guatemala, vernoemd naar de oude hoofdstad Antigua.
  • Aquapulp: Bij aquapulp wordt het vruchtvlees machinaal verwijderd uit de verse koffiebonen.
  • Arabica: Arabica is een van de overkoepelende koffierassen. Het is de meest bekende koffieboomsoort. Ongeveer 70% van de koffie is Arabica koffie. Een ander koffieras dat je veel ziet, is de Robusta.
  • Aroma: De geur van de koffie die net gezet is.
  • Arusha: Koffie uit Tanzania.

Koffiewoorden met een B

  • Bani: Zuurarme koffie die afkomstig is uit de Dominicaanse Republiek.
  • Barahona: Koffie uit de Dominicaanse Republiek, volgens velen de beste koffieregio van dit land.
  • Barista: Een van de bekendste koffiewoorden is misschien wel barista. De letterlijke vertaling van dit Italiaanse woord is ‘barman’, maar inmiddels is het een term die uitsluitend wordt gebruikt voor iemand die precies weet hoe je koffie schenkt, en dat alles in de juiste ambiance.
  • Batchbrander: Een apparaat waarmee koffie in precies de juiste hoeveelheid wordt gebrand.
  • Brown Roast: Zie American Roast.

Koffiewoorden met een C

  • Cafètiere: Glazen pot met metalen filter om koffie te zetten.
  • Cafeïne: Alkaloïde dat zorgt voor het stimulerende effect van koffie.
  • Cappuccino: Espresso met warme melk en schuim erop.
  • Caracas: Een koffiesoort uit Venezuela.
  • Chemex: Een koffiezetapparaat met een filter dat dichter is dan een papieren filter. Het zou daardoor een zoetere koffie opleveren.
  • Complexiteit: Betreft de smaak van de koffie, een term die wordt gebruikt bij het proeven. Hoe voller de smaak, hoe complexer.
  • Cortado: Een espressosoort met een kleine hoeveelheid warme melk om de koffie zoeter te maken.
  • Crema: Het goudbruine laagje op een espresso, bestaande uit oliën en suikers. Door de olie blijft dit laagje bovenop de koffie liggen.
  • Cupping: Manier om koffie te beoordelen en de smaak te bepalen.

Koffiewoorden met een D

  • Dark Roast: Donker gebrande koffiebonen, dus met een sterkere smaak. De bonen worden hierbij geroosterd tot er olie uit komt.
  • Direct trade: Wanneer de branders van koffie de koffiebonen direct opkopen bij de boerderijen in plaats van via een tussenpersoon. Doordat de koffiebonen zo verser zijn, zou de koffie ook voller van smaak zijn.
  • Doppio: Een dubbele espresso.
  • Druppelmethode: Een manier van koffiezetten waarbij heet water door een filter met gemalen koffie gaat: druppelsgewijs.

Koffiewoorden met een E

  • Ecuador: De koffies uit Ecuador zijn beroemd. Een redelijk zure koffiesoort met een minder complexe smaak.
  • El Salvador: Centraal-Amerikaanse koffie met een zachte smaak.
  • Espresso: Gebrande koffie. Soms ook de bereidingsmethode waarbij heet water door een pad met fijngemalen koffie wordt geperst.
  • Espresso Roast: De brandgraad van koffiebonen, van wat donkerder dan normaal tot donkerbruin.
  • Extractie: Smaak die onttrokken wordt aan koffiedik.

Koffiewoorden met een F

  • Fair trade: Koffie die op een verantwoorde wijze wordt ingekocht, waarbij koffieboeren en telers een eerlijke prijs krijgen voor hun handel.
  • Filterkoffie: Koffie die gezet wordt met een traditioneel koffiezetapparaat met filter.
  • Flat white: Espresso met gestoomde melk.
  • French Roast: Bepaalde manier van branden, behoorlijke donkere branding van donkerbruin tot zwart.
  • French Press: Koffie die wordt gezet door gemalen koffie te weken met heet water in een bakje met een zuiger en een metalen filter dat de gemalen koffie naar de bodem duwt.

Koffiewoorden met een G

Koffiewoorden met een H

  • Haïtiaanse koffie: De koffie van Haïti is doorgaans zuurarm, maar mild en rijk van smaak.

Koffiewoorden met een I

  • Italiaanse koffie: Hiermee wordt soms de manier van zetten bedoeld, dus bijvoorbeeld espresso, maar soms ook de branding. Italiaanse koffie is traditioneel donkerder gebrand dan Nederlandse koffie.

Koffiewoorden met een J

  • Jinotega: Koffie die afkomstig is uit Nicaragua.

Koffiewoorden met een K

  • Keniaanse koffie: Deze koffie staat bekend om zijn kruidige smaak en diepe zuurgraad. Keniaanse koffie is zeer consistent als het om kwaliteit gaat.
  • Koffie verkeerd: Een koffie verkeerd wordt ook wel een café au lait genoemd, de Franse benaming hiervoor. Het is een traditioneel kopje koffie met erg veel melk. Vandaar ook de term ‘verkeerd’, dit vond men niet echt gewoon, er ging meer melk in dan men normaal achtte.

Koffiewoorden met een L

  • Latte: Espresso met drie keer zoveel opgeschuimde melk, waardoor de koffie zacht van smaak wordt. Ook wel Café Latte genoemd.
  • Latte art: Kunst die in de melk wordt gemaakt die op de espresso ligt, vaak met vormpjes.
  • Lungo: Een lungo is een soort espresso met meer water. Het is eigenlijk een ‘verlengde’ espresso, als je het Italiaanse woord letterlijk neemt.

Koffiewoorden met een M

  • Macchiato: Espresso met een kleine hoeveelheid warme opgeschuimde melk, espresso macchiato of latte macchiato (in een longdrinkglas).
  • Macchinetta: Een klein koffiezetapparaat.
  • Mild: Koffie van Arabica-kwaliteit.
  • Mokka: Single koffie uit Jemen. De oudste verbouwde koffie ter wereld. Ook wel mocha, mocca of moca genoemd. Met mokka wordt ook espresso bedoeld die gemengd wordt met gestoomde melk en chocoladesiroop.

Koffiewoorden met een N

  • Natuurlijke koffie: Vaak wordt er verwezen naar natuurlijke koffievervangers, maar natuurlijke koffie is ook koffie die op natuurlijke wijze gedroogd wordt, nog in de vrucht.

Koffiewoorden met een O

  • Organische koffie: Koffie met een certificaat. Deze koffie is zonder pesticiden of chemicaliën geteeld en verwerkt.

Koffiewoorden met een P

  • Pad: Een soort filter met koffie erin. Meestal worden hiermee pads voor Senseo-apparaten bedoeld.
  • Percolatie: In principe alle methodes voor koffiezetten waarbij heet water door een pad gemalen koffie loopt.
  • Pistonmachine: Een bepaalde espressomachine waarbij de machine met een hendel bediend wordt om het water onder hoge druk aan te zuigen en zo door een pad met gemalen koffie te persen.
  • Puck: Aangestampte koffie in de filter van een espressomachine.

Koffiewoorden met een Q

  • Quakers: Deze koffiebonen blijven licht van kleur en branden niet zo goed.

Koffiewoorden met een R

  • Redeye: Koffie met espresso
  • Ristretto: Dit is eigenlijk het broertje van de espresso, maar dan met minder water, waardoor de smaak wat sterker is. Hier wordt 20 ml water voor gebruikt, terwijl er bij een espresso 30 ml wordt gebruikt.
  • Roaster: Degene die de koffiebonen brandt.
  • Robusta: Een koffieras dat naast Arabica heel veel verbouwd wordt.

Koffiewoorden met een S

  • Seizoenskoffie: Koffiebonen rijpen op diverse tijden in het jaar, afhankelijk van de regio. Ze verschijnen dus ook allemaal in een andere periode op de markt.
  • Single Origin: Koffie die uit een bepaalde streek afkomstig is.
  • Slow Coffee: Een soort filterkoffie zoals we die van vroeger gewend zijn, via een papieren filter. Het zetten van deze koffie kan wel 4 minuten duren.
  • Speciale koffie: Bij speciale koffie draait het allemaal om de blend. De verkoper claimt dan een speciale blend te hebben. Ook wel specialty coffee genoemd.
  • Sustainable koffie: Duurzame koffie, een verantwoorde keuze.

Koffiewoorden met een T

  • Tamper: Het stamperachtige apparaat dat wordt gebruikt bij het maken van een espresso.
  • Thermisch blok: Een gedeelte van het koffiezetapparaat. Hier vind je het verwarmingselement dat ervoor zorgt dat het water heet wordt.
  • Third wave: Deze koffiebeweging was eind jaren 90 in opkomst in de branche voor speciale koffie. Het draaide vooral om het perfectioneren van de branding en het zetten van de koffie.

Koffiewoorden met een V

  • V60: Een filterhouder waarmee je Slow Coffee kunt zetten.
  • Vacuüm-filtermethode: Een methode waarbij je koffie kunt zetten met behulp van een vacuüm.

Koffiewoorden met een W

  • Whole-Bean Coffee: Het woord zegt het eigenlijk al, de bonen zijn hierbij nog niet gemalen, maar wel geroosterd.

Koffiewoorden met een Z

  • Zambia: Land van herkomst van diverse koffiesoorten.
  • Zimbabwe: Koffie uit Zimbabwe met een wijnachtige zuurgraad die typerend is voor Oost-Afrikaanse koffie.

Koffiewoordenlijst

Hopelijk heb je wat gehad aan deze koffiewoordenlijst. Misschien weet jij zelfs nog wel woorden die er ook tussen zouden horen. Maar zelfs een koffiewoordenlijst kan nooit helemaal compleet zijn, omdat taal nu eenmaal voortdurend in beweging is. Bij koffie zie je ook dat er veel woorden uit andere talen worden overgenomen. Daardoor zie je veel Italiaanse en Engelse woorden in deze lijst.

Beginnende koffiedrinkers

Ben jij een beginnende koffiedrinker? Dan is het met name belangrijk om je te concentreren op de soorten koffie die je kunt zetten, zoals een espresso of een lungo. In eerste instantie wordt er vaak gekozen voor koffie met redelijk veel melk. Denk daarbij aan een koffie verkeerd. Is dit niets voor jou, dan ben jij echt klaar voor de sterkere kopjes koffie, zoals cappuccino. Cappuccino is iets wat vrijwel elke koffiedrinker lust. Wil je liever voor een uitdaging gaan, dan moet je de ristretto eens proberen. Dit is een sterke koffie die bijvoorbeeld als digestief wordt gedronken.

Verschillende apparaten en koffietentjes

Er zijn ook verschillende apparaten die naam hebben gemaakt op het gebied van koffie. Denk hierbij aan Senseo. Deze zijn bewust niet opgenomen in deze lijst, om het zoveel mogelijk puur op koffie gericht te houden. De apparaten zijn uiteraard belangrijk en zorgen mede voor de kwaliteit van jouw kopje koffie. Kies het koffiezetapparaat dan ook met zorg en ga voor kwaliteit. Net als de apparaten, zijn er ook ‘koffietentjes’ die inmiddels internationale faam hebben bereikt. Denk hierbij aan Starbucks. Ook deze vind je niet terug in de lijst met koffiewoorden, omdat dit de woordenlijst minder neutraal zou maken.

Geniet van je koffie

Natuurlijk gaat het er bij dit alles vooral om dat je optimaal geniet van je koffie. Laat de termen je dan ook niet afleiden van waar het in essentie om gaat: de smaak van de koffie. Of je nu thuis koffie drinkt of onderweg in een cafeetje, geniet! En kom je eens een woord tegen dat je niet kent, op de bestellijst of in een boek, denk dan nog eens aan deze site. In deze koffiewoordenlijst kun je het woord dat je niet wist eenvoudig opzoeken.