Koffiebonen: alles wat u moet weten

Facebook
Twitter
LinkedIn


Je hebt een geweldig koffiezetapparaat gekocht, nu heb je de koffiebonen nog nodig. Zoals vele liefhebbers van diepe L weten, staan koffiebonen bekend om hun smaakkenmerken. Door de bonen vers te malen ontstaat een koffie die rijk is aan aroma en smaak. Maar het kiezen van een goede koffie is niet altijd gemakkelijk.koffiebonen

Om u te helpen dit te begrijpen, presenteren wij hier de voordelen van het gebruik van koffiebonen en de verschillende soorten koffiebonen die op de markt verkrijgbaar zijn. Tot slot stellen wij u voor de beste merken van het moment te ontdekken!

Gerelateerd: Beste Koffiebonen kopen

De geschiedenis van koffiebonen

Volgens de legende werden koffiebonen in Ethiopië ontdekt door een man genaamd Kaldi. Het was echter in het Midden-Oosten dat het voor het eerst werd gebruikt. Koffie was net zo goed een huismiddel als een koffiehuis, en was een populaire drank onder de bevolking. Begeleid door muziek, voor een artiest of tijdens het schaken, is koffie altijd een middel geweest om uit te wisselen en te delen.

Koffie kwam in Europa in de 17e eeuw. Geïmporteerd door ontdekkingsreizigers, werd het snel geaccepteerd door de burgers. Het kreeg ook de goedkeuring van Paus Clemens VIII die de smaak uitzonderlijk en zeer bevredigend vond. Vervolgens werd koffie een dagelijkse drank.oorsprong koffiebonen

Missionarissen en reizigers, maar ook handelaars en kolonisten, bleven koffiebonen vervoeren naar nieuwe landen. Als gevolg daarvan werden over de hele wereld koffiebomen geplant. Sommige plantages werden aangelegd in tropische wouden, terwijl andere op steile bergen werden aangetroffen. Tegen het einde van de 18e eeuw was koffie een van de meest winstgevende exportgewassen ter wereld geworden. Koffie is, na ruwe olie, de meest gezochte grondstof ter wereld.


De voordelen van het gebruik van koffiebonen

Koffiebonen hebben een aantal aanzienlijke voordelen. Daarom is het zo populair bij liefhebbers van diepe L. Ten eerste kunt u er een rijk gearomatiseerde koffie mee bereiden. De versgemalen bonen behouden hun smaak, wat resulteert in een betere kwaliteit koffie. Maar daarvoor heb je wel een goede espressomachine met molen nodig. Als u er nog geen hebt, kijk dan eens naar onze vergelijking van de beste koffiemachines van het moment.

Naast de smaken bent u zeker van de oorsprong en de zuiverheid van uw bonen, vooral als het bonen van zuivere oorsprong zijn. In tegenstelling tot pods en koffiepoeder is er geen vermenging met andere koffiesoorten of andere ingrediënten. Dit wordt bijzonder gewaardeerd door kenners.

Ten slotte zijn koffiebonen kosteneffectiever dan andere soorten koffie. Om u een idee te geven: koffiebonen kosten gemiddeld ongeveer 15 euro per kilo en koffiepads ongeveer 50 euro per kilo. Als u een grote koffiedrinker bent of als u vaak mensen op de koffie hebt, is de aankoop van een bonen-op-kop-machine op lange termijn een lonende investering.

Heb je nog geen koffiebonenapparaat? Aarzel niet om ons artikel te raadplegen over Hoe kiest u een koffiezetapparaat voor bonen?


De verschillende soorten bonen


soorten koffiebonen

Er zijn verschillende soorten koffiebonen, waarvan de bekendste en de meest gebruikte behoren. Arabica is de meest gebruikte koffiesoort ter wereld en is goed voor 65% van de wereldproductie. Daarnaast is er de Coffea Canephora, beter bekend als Robusta, die goed is voor ongeveer 35% van de wereldproductie. Liberica is een andere koffieboonsoort die iets zeldzamer is, maar die zeer in trek is bij espressoliefhebbers.


Arabica: de meest voorkomende bonen


Arabica koffiebonen

Arabica is ongetwijfeld de meest voorkomende koffiesoort (en tegelijkertijd zeker ook de meest gecommercialiseerde). De smaak is vrij licht en minder zuur dan bij andere bonen. Arabica-bonen worden geteeld in gebieden op grote hoogte boven de zeespiegel, vooral daar waar de regenval overvloedig is.

Brazilië, dat bekend staat om zijn weelderige regenwoud, is ‘s werelds grootste exporteur van arabicabonen. De planten zijn vrij kwetsbaar en vereisen speciale zorg en een geschikt klimaat. Arabica is bijzonder vatbaar voor ziekten, zodat het kweken in grote hoeveelheden een echte uitdaging is voor telers. Andere landen, zoals onder meer Ethiopië, Guatemala en Mexico, verbouwen Arabica. Koffieliefhebbers merken een lichte smaakvariatie naar gelang van het land van oorsprong van de bonen.


Robusta: ideaal voor sterke espresso’s!


Robusta koffiebonen

Robusta-bonen zijn zeer populair bij espressoliefhebbers. Wijdverbreid in Italië, zijn ze iets minder gebruikelijk in Frankrijk. Hun sterke en krachtige aroma’s maken het echter mogelijk een koffie te verkrijgen die rijk is aan aroma’s. De bonen hebben een hoger cafeïnegehalte dan andere soorten.

Sommige liefhebbers beweren dat de beste Robusta-koffiebonen een lichte nasmaak van chocolade en rum hebben. Zij zijn echter niet op grote schaal verkrijgbaar, zodat het moeilijk is ze te verkrijgen. Robustabonen worden vooral in Afrika geteeld, met name in Uganda en Guinee.


Liberica: bloemige en fruitige aroma’s


Liberica koffiebonen

Heb je ooit gehoord van Liberica koffiebonen? Liberica bonen zijn vrij zeldzaam. Zij vertegenwoordigen slechts 2% van de koffieproductie in de wereld. Zij worden echter zeer gewaardeerd om hun bloemige en fruitige aroma’s en hun volle, licht rokerige smaak.

Liberica-koffiebonen zijn afkomstig van een vrij grote koffieboom die diepe wortels heeft zodat hij dieper bij het water kan. Daarom worden ze vooral in een tamelijk ruw klimaat geproduceerd, vooral op klei- en veengronden. De Filippijnen zijn een van de weinige landen die dit soort graan exporteren.


De verschillende soorten graan


espresso koffiebonen

Zuivere oorsprong koffiebonen

Dit zijn bonen die 100% natuurlijk zijn. Dit kunnen Arabica, Robusta of andere bonen zijn. Koffieliefhebbers waarderen koffiebonen van zuivere oorsprong doorgaans om hun natuurlijke smaak, maar dat niet alleen.

De smaak van koffie varieert naar gelang van de herkomst. Arabica uit Brazilië staat bekend om zijn milde smaak en volle body. Koffiebonen uit Ethiopië daarentegen hebben een intensere, fruitigere smaak met een gemiddelde zuurgraad.


Biologische koffiebonen

Sommige telers, vooral in Europa, bieden biologische koffiebonen aan. Hun productie is respectvoller voor de natuur en is ook duurzamer. Er komen minder chemicaliën in de bodem terecht, waardoor het grondwaterpeil in stand wordt gehouden.

De aanplant van biologische koffiebonen betekent ook meer respect voor de flora en fauna dan andere koffiebomen. Wat de smaak betreft, zijn deze biologische bonen echter iets minder uitgesproken.


Cafeïnevrije koffiebonen:

Bij het winkelen heeft u vast wel eens verpakkingen met cafeïnevrije koffiebonen gezien. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze bonen een extractieproces ondergaan om het grootste deel van de cafeïne te verwijderen. Natuurlijk is dit nog steeds koffie, dus er zal wat cafeïne zijn, maar op een veel lager niveau.

Het bevat ongeveer 3 milligram per kopje, wat echt heel weinig is, vooral in vergelijking met een kopje gewone koffie dat tussen 50 en 150 milligram bevat. Cafeïnevrije koffie is vooral bedoeld voor mensen die wel koffie willen drinken, maar niet tegen te veel cafeïne kunnen. Wat smaak betreft, heeft cafeïnevrije koffie een veel mildere smaak en geur dan gewone koffie.


De beste merken

Carte noire


Carte noire merk koffie logo

In Frankrijk is Carte Noire een van de meest gerenommeerde merken op het gebied van de verkoop van koffiebonen. Carte Noire, in 1979 opgericht door René Monnier, is een van de eerste merken die zuivere Arabica-koffie aanbiedt. Om alle liefhebbers van diepe L tevreden te stellen, biedt het merk verschillende koffiebonen uit verschillende landen aan. Carte Noire werkt met producenten in Honduras, Peru en Brazilië. Naast koffiebonen biedt Carte Noire ook verschillende soorten gemalen koffie en koffiecapsules aan. Meer recent is Carte Noire ook begonnen met de verkoop van biologische koffie. De aangerekende prijzen zijn heel betaalbaar.


Lavazza


Lavazza merk koffie logo

Lavazza is een ander merk uit Italië dat zeer populair is bij liefhebbers van diepe L. Lavazza biedt ook verschillende soorten koffiebonen aan. Een daarvan is de Espresso Barista Perfetto koffie uit Latijns-Amerika, waarvan de branding langer duurt en die een traditionele Italiaanse espresso met een volle smaak oplevert. Een echte traktatie! Net als Carte Noire biedt ook Lavazza handgeplukte biologische bonen met een licht fruitig aroma en een sterke persistentie na verloop van tijd. Lavazza biedt bonen van goede kwaliteit tegen concurrerende prijzen.


L’Or


L’Or merk koffie logo

Als u een regelmatige bezoeker bent van de koffieshop, dan zal het merk L’Or u wel zijn opgevallen. De zwart-gouden verpakking blijft niet onopgemerkt. Het merk werd in 1992 in Frankrijk opgericht en biedt verschillende soorten koffie aan, waaronder verschillende soorten koffiebonen. Het merk staat bekend om zijn bonen van hoge kwaliteit, voornamelijk uit Brazilië. De intensiteit van de bonen varieert van verpakking tot verpakking om alle liefhebbers van diepe L tevreden te stellen. Als u niet zeker weet welke u moet kiezen, biedt het merk ook assortimenten met verschillende soorten koffiebonen aan. De prijzen van L’Or zijn redelijk en liggen dicht bij de prijzen van Carte Noire.


Conclusie

Er is een grote verscheidenheid aan bonen op de markt. Het is dus heel normaal dat u in verwarring bent, vooral als u niet veel over koffiebonen weet. Om de graansoort te vinden die het best bij u past, kunt u assortimenten kopen met verschillende graansoorten uit verschillende landen. Op die manier kunt u testen en zien wat u bevalt.

Versgemalen koffiebonen geven u een drankje met uitzonderlijke smaken!

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen