Wat is een melkopschuimer, soorten en werking

Facebook
Twitter
LinkedIn


Wat is een melkopschuimer

In de regel serveren alle koffiehuizen de meeste dranken op basis van melk met bovenop die heerlijke berg opgeschuimde melk die de finishing touch geeft aan elke specialiteit. De meeste koffieliefhebbers proberen deze romige ervaring thuis na te bootsen en opteren voor melkopschuimers. Met dit handige apparaat bespaart u heel wat geld en kunt u thuis lattes en cappuccino’s maken, waarbij u zelf een heerlijk microschuim van melk vormt.


Wat is een melkopschuimer?

Dus, wat is een melkopschuimer? De definitie is eenvoudig – het is een gebruiksvoorwerp om melkschuim te maken. Het is in feite een snelle, gemakkelijke manier om perfect fluweelachtig schuim te maken dat altijd opvalt wanneer je drankjes koopt in koffiezaken. De meeste melkopschuimers zijn eenvoudig te bedienen met één druk op de knop. Het is een onmisbaar instrument waarmee u in een paar minuten warm, warm en koud melkschuim maakt.

Het werkingsmechanisme is gebaseerd op het beluchten (lucht toevoegen) van uw zuivel- (biologische melk) en niet-zuivelproducten (amandel-, soja-, kokosmelk) tot een rijk schuim. Laten we een onderscheid maken tussen de belangrijkste types van dit handige apparaat.


Belangrijkste types

Opschuimers zijn er in verschillende maten, vormen en technische kenmerken, aangeboden door een aantal merken. Hier volgt een korte gids over de belangrijkste types die op de markt verkrijgbaar zijn:


 • handmatige;
 • manueel;
 • elektrisch.


Handmatige melkopschuimers


Handmatige melkopschuimer

Handopschuimers zijn het meest gebruikelijke type thuisopschuimers. Zoals de naam al zegt, worden ze met de hand bediend.

Ze werken hetzelfde als blenders en zien er ook zo uit. Deze apparaten hebben een steelgedeelte met aan het uiteinde een garde die eruitziet als een kleine propeller. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en op te bergen. De meeste werken op batterijen.

Overweeg de volgende voor- en nadelen alvorens tot aankoop over te gaan.

Voordelen


 • Betaalbare prijs
 • Lichtgewicht en draagbaar
 • Eenvoudige bediening en reiniging
 • Kan gebruikt worden om een kleine hoeveelheid melk op te schuimen
 • Maakt schuim in koude en warme melk


Nadelen


 • Sommige apparaten hebben een beperkte temperatuurregeling
 • De apparaten zijn niet duurzaam
 • Een langer proces van opschuimen door een verminderde potentie
 • Verwarmt geen melk (dat moet apart gebeuren)
 • Verbruikt veel stroom (houd reservebatterijen gereed)
 • Kan rommelig zijn


Als je nog steeds geen keuze kunt maken, raden we je aan een selectie te bekijken van de beste handheld melkopschuimers van betrouwbare merken. Zeker weten dat u het apparaat naar uw smaak zult kiezen!


Manuele melkopschuimers


Manuele melkopschuimers

Manuele melkopschuimers bestaan uit een karaf (roestvrij staal of glas) met een deksel en werken hoofdzakelijk als een koffiepers. Er zit een gat in het deksel zodat er een zuiger doorheen kan.

Aan de onderkant van de zuiger zit een gaaszeef. Wanneer u de hendel op en neer pompt, zorgt het gaas ervoor dat er schuim in de melk komt. Deze hulpmiddelen worden door mensen aangedreven en zijn afhankelijk van de persoon die herhaaldelijk op de pomp drukt. Gewoonlijk duurt het een halve minuut om het melkvolume te verdubbelen en schuim te maken. Deze apparaten worden ook wel stovetop opschuimers genoemd, omdat u ze tijdens het gebruik op een fornuis kunt plaatsen.


Voordelen


 • Vaatwasmachinebestendig
 • Geen batterijen of elektriciteit nodig
 • Eenvoudig te hanteren
 • Goedkoop
 • Duurzaam, omdat het minder onderdelen bevat die kunnen breken
 • U hebt controle over de schuimdichtheid
 • U kunt geld besparen op de sportschool en aanzienlijke armspieren ontwikkelen


Nadelen


 • Sommige modellen hebben een kleine kan, waardoor er veel batches nodig zijn om de gewenste hoeveelheid schuim te krijgen
 • Het kost meer tijd om schuim te makenOngetwijfeld zal dit keukenapparaat voor het maken van geurig melkschuim uw koffiedrank heerlijk maken. Bekijk de lijst met de beste handmatige melkopschuimers die we speciaal voor u hebben samengesteld.


Elektrische (Automatische) Melkopschuimers


Elektrische (Automatische) Melkopschuimer

Door hun ontwerp lijken de meeste elektrische melkopschuimers op elektrische waterkokers. Ze zijn veelzijdig en verkrijgbaar in verschillende stijlen. Ze werken op elektriciteit en u hoeft maar op een knop te drukken om melk te verwarmen en heerlijk schuim voor uw ochtendkoffie te krijgen. Ze werken volautomatisch en u hoeft niet op de melk te passen. De bediening vereist geen vaardigheden – vul gewoon de kan met melk, druk op de knop en wacht op het resultaat.

Alle modellen verschillen in de instellingen, zoals het bereik van de temperatuurregeling, de schuimdichtheid, enz. Ze hebben een hele reeks functies, en kunnen worden gebruikt voor het maken van milkshakes, melksoep, of warme chocolademelk.

Deze melkopschuimers bevatten een kannetje waarin u de melk giet, een deksel, een stroombasis, en een garde om schuim te maken. Bij sommige modellen is de garde aan het deksel bevestigd of in de kan geplaatst. Bijvoorbeeld, zoals in de Aeroccino 4 melkopschuimer van Nespresso. De meeste van deze apparaten verwarmen en schuimen de melk tegelijkertijd op. Nadat het proces is voltooid, worden ze automatisch uitgeschakeld. Afhankelijk van de constructie kunnen ze worden gereinigd in de vaatwasser of met de hand worden gewassen.

Voordelen


 • Handenvrije bediening
 • De meeste apparaten bieden een aantal instellingen
 • Het handigst en gemakkelijkst in gebruik
 • Multifunctioneel
 • Verbrandt geen melk


Nadelen


 • Kleine apparaten bereiden een beperkt aantal dranken
 • Goedkopere modellen hebben slechts één instelling voor temperatuur en schuimconsistentie
 • Duurder dan andere soorten opschuimers
 • Kan lawaaierig zijn


Ondanks het feit dat dit type opschuimer duurder kan zijn dan andere, is het de moeite waard! Bekijk de beste automatische melkopschuimers die populair zijn over de hele wereld. Deze selectie zal u verrassen!


Hoe werkt een melkopschuimer?

Hoe werkt dit apparaat? Elk opschuimapparaat doet hetzelfde – melk beluchten door zoveel mogelijk lucht te roeren. Hierdoor ontstaan er luchtbellen in de melk, wordt de textuur lichter en neemt het volume met meer dan twee keer toe. Het werkingsmechanisme is afhankelijk van het type apparaat. Het onderhoud is over het algemeen zeer eenvoudig, en sommige apparaten hebben zelfs geen handleiding.Handleiding voor het gebruik van melkopschuimers

Handapparaten maken schuim door een garde op zeer hoge snelheid rond te laten draaien. Houd gewoon een garde in een kannetje met melk terwijl de garde beweegt en schuim maakt tot de gewenste consistentie. Het apparaat werkt op batterijen, dus zorg ervoor dat ze voor gebruik in de gleuf zijn geplaatst.

Gebruik een grotere kan voor het opschuimen om te voorkomen dat u een rommeltje maakt, want het volume van de melk verdubbelt. Dompel de garde onder in de vloeistof voordat u hem aanzet om het sproeien van het apparaat te verminderen. Er ontstaat een draaikolk in de melk tijdens het werk, dus houd de garde in het midden van de vloeistof.


Handmatige opschuimers vereisen menselijke arbeid om schuim te maken. Giet eerst de melk in de kan. Beweeg de zuiger naar boven en naar beneden en pomp lucht in de vloeistof tot er schuim ontstaat. Controleer of het deksel er goed op zit en houd het met één hand vast om te voorkomen dat de melk van de wanden loopt.

Elektrische opschuimers kunnen verschillende schijven bevatten die worden bevestigd naargelang het soort schuim dat u nodig hebt (meer of minder belletjes). Andere apparaten hebben een draadgarde voor het opschuimen, die moet worden losgemaakt voor het geval u melk zonder schuim wilt verwarmen. Sommige apparaten werken via inductieverwarming voor een gelijkmatige warmteverdeling. Duurdere opschuimers kunnen zijn uitgerust met meer instellingen om koud, warm en heet schuim te bereiden. Ze schakelen automatisch uit wanneer het schuim klaar is of wanneer de melk de gewenste temperatuur heeft bereikt.


Overzicht

Designkoffie en -thee zijn erg populair geworden, dus de vraag naar melkopschuimers neemt toe. Is het niet heerlijk om de scherpe en dichte smaak van sterke koffie te mengen met de lichte en romige textuur van melk?

Voordat u deze keukengadget koopt, moet u een aantal factoren in overweging nemen, zoals werksnelheid, stroombron, schuimkwaliteit en uw budget. Met uw eigen melkopschuimer zult u ‘s morgens geen last meer hebben van platte en saaie cafeïnehoudende dranken.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen